Co dělat, když mám problém...


..při spuštění:

"Program START nelze spouštět v knihovně \....\....\". Byla chybně zvolena cesta při instalaci, nabízena je \KSOFT\KOSYS a tu je třeba dodržet. Disk samozřejmě měnit můžete.   

Pomalý start programu v síti plus nedokončení úloh vytvoření nových datových knihoven nebo reinstalace. Způsobuje antivirový program NOD32 při zatržení "kontrolovat síťové disky". Zrušte tuto volbu pro disk s KOSYSem.
  Stejný problém je u AVG, pokud potvrdíte na všech stanicích kontrolu na stejnou hodinu pro celý počítač včetně serveru! Na stanicích nastavte kontrolu jen místních disků a test spouštějte mimo pracovní dobu (např. v době oběda). Klikněte pravým tlačítkem myši na ikonu AVG na liště a zvolte "Otevřít uživatelské rozhraní AVG", pak "Nástroje - pokročilé nastavení - naplánované úlohy - naplánovaný test - nastavení plánu" a také "co testovat".

Soubor prostředků je neplatný. Po potvrzení vytvoření nového bude následovat "Soubor WKST002 nelze vytvořit" - sdílení disku je vytvořeno uživateli "jen pro čtení", musíte nastavit úplná práva. Stejný problém se sdílením zobrazí při instalaci "Nepovolené znaky ve jméně uživatele".  


..během reinstalace na vyšší verzi:

Došlo k chybě při pokusu o nahrazení existujícího souboru - na některé stanici je spuštěn KOSYS a nelze tedy přeinstalovat aplikaci. Ukončete KOSYS a opakujte operaci podle návodu zde.

Neodpovídající verze prostředků... - KOSYS je vytvářen pod Microsoft Visual FoxPro verze 9 SP2 a při instalaci zapisuje DLL soubory do \windows\system32. Pokud se instalace "potká" s programem ve VFP nižší verze, může se stát, že nepůjde ani jeden z programů. Pro tento ojedinělý případ je připravena instalace na www.kosys.cz/insapp/setup.exe , která zapisuje DLL soubory přímo do složky \KSOFT. Po instalaci této verze je nutná instalace nejnovější verze a také instalace druhého programu. Při vyskytnutí tohoto problému se raději obraťte přímo na svého dealera nebo kontaktuje KSoft s.r.o.


..během práce:

Počítač HP + Windows 7 - hlášení "JMENOK nebyla nalezena" - odinstalujte nebo vypněte program HP Protect Tools Security Manager.

Porušení indexového souboru - v první obrazovce KOSYSu proveďte kopii datové knihovny (jako zálohu) a spusťte na horní liště SERVIS - INDEXACE DATOVÉ KNIHOVNY. Neopraví-li se soubor automaticky, je nutné kontaktovat svého dealera nebo firmu KSoft s.r.o.

Porušení tabulky DBF - nepokračujte v práci a volejte svého dealera, popřípadě kontaktujte firmu KSoft s.r.o.

Paměťový soubor je neplatný - nepokračujte v práci a volejte svého dealera, popřípadě kontaktujte firmu KSoft s.r.o.

Proč k těmto problémům dochází? Při nestandardním přerušení práce (výpadek elektřiny, ctrl-alt-del, výpadek serveru, vypnutí pevných disků ve spořícím režimu, zásah antivirového programu, aj.).


..při tisku:

Při tisku na tiskárnu HP v kombinaci s určitým HW se může stát, že zmizí veškeré tiskárny ze seznamu nainstalovaných ovladačů. Nehledejte chybu v KOSYSu. Postup odstranění problému:
- v nouzovém režimu systému Windows povolte zobrazení skrytých souborů a smažte soubory z C:\windows\system32\spool\printers
- restart Windows
- přihlašte se na www.HP.cz, vyberte operační systém, model tiskárny a místo ovladače ke stažení, vyberte Diagnostické nástroje
- stáhněte a spusťte HP Print Diagnostic Utility, program chybu ve Windows opraví.

Tisk z KOSYSu je prováděn do Windows, kde si sestavu "převezme" ovladač tiskárny, který je většinou zodpovědný za problémy s tiskem. Jedním z takových je chyba v ovladači tiskárny, konkrétně Lexmark, kdy při tisku určitých sestav se restartuje počítač. Chybu odstraníte ve vlastnostech ovladače tiskárny "předvolby tisku - papír a kvalita - upřesnit" volbou "Optimalizace tisku: ZAKÁZÁNO".

Ve starších verzích systému Windows (98/2000) se v ojedinělých případech vytisklo na tiskárnu "chyba jazyka PCL". Stáhněte a nainstalujte aktuální ovladač od výrobce tiskárny. Např. HP na svých stránkách nabízí ovladač vždy s jazykem PCL5e a PCL6. Pokud jeden ovladač chybně funguje, stáhněte druhý.

Pokud si zvolíte firemní logo v parametrech datové knihovny a toto logo bude odstraněno z původního umístění, bude se při tisku všech sestav zobrazovat "Neplatná cesta nebo název souboru". Pokud k chybě dojde, změňte v parametrech cestu k firemnímu logu nebo definici odstraňte. Doporučujeme soubor s logem uložit do datové knihovny ve formátu bmp, pak jej nikde neztratíte.